Drukte-meter

CSinBKCity

Rustig
Druk

Copie-Sjop

Rustig
Druk
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Paswoord vergeten?
Nieuw? Registreer hier!

Aanleverspecificaties

Als u 5 minuten de moeite neemt onderstaande aanleverspecificaties te lezen, kunt u er voor zorgen dat uw ontwerp 100% perfect is, zowel creatief als technisch, zodat het gedrukte resultaat precies zo wordt als u het in gedachten heeft. Als u uw ontwerp professioneel aanlevert, ontstaan er geen problemen tijdens het prepress- of drukprocess. Daardoor kunnen wij garanderen dat uw drukwerk van hoge kwaliteit is en optijd kan worden gedrukt.

Controle
Controleer zelf goed inhoudelijk uw ontwerp. Als het document door onze strenge eisen van de technische controle is goedgekeurd, gaan we over tot het drukken van uw bestelling.

Heeft u na het lezen nog vragen e-mail ons: info@csinbkcity.nl, bel: 015 214 74 92 of kom langs.

  Snelkeuze menu:
  1.   Checklist
2.   Kleurprofielen
3.   PDF bestand aanleveren
4.   Transparantie afvlakken in Adobe
5.   Adobe Indesign aanleveren
6.   Adobe Illustrator aanleveren
7.   Adobe Photoshop of TIFF aanleveren

cheklist drukklaar bestand

1. Checklist

1.   Controleer inhoudelijk uw document wat u opstuurt (ook na de export):
      wat u opstuurt zullen wij na onze technische controle vervolgens ook zo gaan drukken.
2.   Voor kleur: zet alle gebruikte Pantone-, Steun- en CMYK-kleuren om naar Adobe RGB
3.   Voor zwart-wit: zet alle gebruikte kleuren om naar Grayscale
4.   Alle gebruikte beelden moeten een resolutie hebben van 150 dpi bij gebruik op 100%.
5.   Lever uw ontwerp in het juiste formaat aan.


CSinBKCity kleurprofiel ISO Coated v2 300% (ECI)

2. Kleurprofielen:

CSinBKCity maakt voor haar drukwerk gebruik van Adobe RGB (Red, Green, Blue) kleuren. Hieronder kunt u een uitleg lezen over de verschillende RGB kleurprofielen. Wij raden u dan ook aan om al uw kleurbestanden om te zetten naar Adobe RGB.

RGB

De verschillende termen als sRGB en Adobe RGB geven het kleurbereik van de foto aan. RGB staat voor rood, groen en blauw, de kleuren waarmee digitale camera’s alle andere kleuren in het kleurspectrum samenstellen. Bij een 8-bit foto zijn er 16,7 miljoen kleuren (256 tinten rood maal 256 tinten groen maal 256 tinten blauw), in een 16-bit foto zijn er 281 triljoen kleuren (65.536 x 65.536 x 65.536).

Het sRGB kleurprofiel (in fotobewerkingsprogramma’s ook wel IEC 61966-2.1 genoemd) is ongeveer 20% kleiner dan Adobe RGB 1998. Het verschil tussen sRGB en Adobe RGB zit niet zozeer in de hoeveelheid kleuren die je ziet, het zijn er nog steeds 16.7 miljoen in 8-bit modus, maar het verschil zit in de afstand tussen de kleuren.


Het sRGB kleurprofiel is ongeveer 20% kleiner dan Adobe RGB

Adobe RGB

Adobe RGB biedt dus een groter kleurbereik dan sRGB, de meest verzadigde groene, rode en blauwe kleuren vallen buiten het bereik van sRGB. Als je de waarde 255 rood in Adobe RGB en in sRGB bekijkt zul je zien dat die in het Adobe RGB kleurprofiel meer verzadigd zijn.


Adobe RGB biedt een groter kleurbereik

Dit leidt er toe dat als je een AdobeRGB foto bekijkt in een programma dat een sRGB foto verwacht, dat je foto er fletser uit zal zien. De mooie verzadigde kleuren vallen buiten het bereik van wat het programma verwacht. De hoeveelheid kleurtinten (16.7 miljoen) is echter gelijk gebleven, er zit meer ruimte tussen de kleuren om het grotere kleurbereik te kunnen halen.

Gebruik van het Adobe RGB kleurprofiel vereist grafische software die het kleurprofiel herkent en alle kleuren er uit kan halen. Doe je dit in 8-bit modus, dan krijg je iets meer verzadigde kleuren dan met het sRGB kleurprofiel, maar loop je ook risico op minder vloeiende overgangen als je de foto gaat bewerken. De gaten tussen de kleuren zijn door het grotere bereik groter geworden, als je de kleuren in nabewerking op laat schuiven maak je dus grotere sprongen tussen de kleuren. De oplossing hiervoor is om in 16-bit modus te werken, dan heb je die 281 triljoen kleuren tot je beschikking.

Let op, de keuze voor Adobe RGB in 16-bit geeft niet meer verzadigde kleuren, het kleurbereik blijft gelijk, maar de gaten tussen de kleuren worden opgevuld met meer kleuren waardoor de kleurovergangen vloeiender verlopen. Voor het gebruik van Adobe RGB in 16-bit modus is het van belang dat je precies weet wat je doet, anders krijg je slechtere resultaten dan je zou hebben gehad als je bij sRGB was gebleven. Je moet je werkruimte in Adobe RGB instellen en goed controleren dat je als Adobe RGB exporteert (tenzij, zie sRGB).

Adobe RGB is met name een voordeel als je zelf je foto’s afdrukt of naar een professionele afdrukcentrale stuurt. Veel fotoprinters kunnen met hun een uitgebreide set aan inkten meer kleuren afdrukken dan in sRGB, de hogere kleurverzadiging en vloeiendere overgangen komen zo echt tot hun recht.

sRGB

sRGB is echter het meest in gebruik, omdat er veel programma’s en web browsers zijn die geen aandacht besteden aan het kleurprofiel dat je hebt gekozen. Ook is sRGB de standaard die de meeste monitoren ondersteunen. Sommige programma’s en browsers kun je alleen door een actie van jezelf aandacht laten besteden aan het kleurprofiel, maar meestal niet met een simpele optie, het vereist vaak het aanpassen van een configuratiebestand.


De kleuren lijken feller, maar dit is omdat ze dichter op elkaar zijn gepakt


 
CSinBKCity Acrobat PDF export settings

3. PDF bestand aanleveren:

Voor het aanleveren van (certified) PDF bestanden maken wij gebruik van de "SheetCmyk_1v3" instellingen,
zoals deze door de van Ghent Workgroup zijn opgesteld en in de Grafische Industrie als standard gelden.
Hieronder kunt u de desbetreffende instellingen downloaden voor uw programma:

Adobe CS 2-4 PDF-export     Adobe Distiller 8

Controleer altijd het eindresultaat van de PDF
- Open uw .PDF in Acrobat Reader 8 of hoger en kijk bij "Voorkeuren" -> "Pagina weergave" -> en zet  "Overdrukweergave" aan
- Open uw .PDF in Acrobat Professional en kijk bij Geavanceerd -> Overdrukvoorbeeld en kijk uw ontwerp goed na of er niets is weggevallen.

Meer informatie over PDF:
Download Acrobat Reader         Help Adobe Indesign en PDF maken
Help Acrobat Professional          Help Acrobat Reader


Transparantie afvlakken

4. Transparantie afvlakken in Adobe Software:

Tegenwoordig zijn er vele mooie functies binnen Adobe pakketten die transparantie bevatten, zoals schaduwen, kleuren of beelden vermengen, een glow rond teksten, etc. Helaas "snapt" alleen de Adobe programmatuur de term transparantie en zal deze voor de verdere verwerking moeten worden afgevlakt.
Onder Indesign of Illustrator -> Bewerk -> Voorinstellingen Transparantie Afvlakker ->
Raster/Vector Balance = 100 / Resolutie lijnwerk en tekst = 2400 ppi / Resolutie verloop en netten = 600 ppi
En bewaar deze op onder een naam (bijv. GW_2400). Bij het bewaren naar PDF of EPS kiest u deze instelling bij "Transparantie Afvlakker". Deze instelling is ook te vinden in het mapje
Adobe CS 2-4 PDF-export.


Adobe Indesign drukwerk

5. Adobe Indesign bestand aanleveren:

Voor de Indesign gebruiker is het een kleine moeite om een goede PDF aan te leveren, gebruik hiervoor de Adobe CS 2-4 PDF-export  PDF export settings. Maar als u toch een zogenaamd "open" document aan wilt leveren, adviseren wij gebruik te maken van de "Pakket" functie in Indesign. Bestand -> Pakket... -> Inclusief: lettertypen, gekoppelde bestanden en afbeeldingen bijwerken.

- Denk aan de afloop van 2 mm rondom, CMYK kleuren en de juiste resolutie van 300 dpi
- Selecteer bij "Bewerken" -> "Kleurinstellingen..." het bijgeleverde "
ISOCoated_V2_300_ECI.icc" profiel bij CMYK
- Zie Transparantie afvlakken in Adobe Software
- Voor het aanleveren van een PDF bestand kijk hierboven bij "PDF bestand aanleveren"

Meer informatie over Indesign:
Help Adobe Indesign en PDF maken          Help Adobe Indesign


Adobe Illustrator drukwerk

6. Adobe Illustrator bestand aanleveren:

Voor de Illustrator  gebruiker vanaf versie CS2 of hoger is het een kleine moeite om een goede PDF aan te leveren , gebruik hiervoor de Adobe CS 2-4 PDF-export  PDF export settings, dit zijn ook voor Illustrator de juiste instellingen. Maar als u toch een zogenaamd "open" document aan wilt leveren, adviseren wij u alle lettertypen om te zetten naar lettercontrouren en het document op te slaan als "Illustrator bestand" bewaard met ICC profiel.

- Denk aan de afloop van 2 mm rondom, CMYK kleuren en de juiste resolutie van 300 dpi
- Selecteer bij "Bewerken" -> "Kleurinstellingen..." het bijgeleverde "
ISOCoated_V2_300_ECI.icc" profiel bij CMYK
- Zie Transparantie afvlakken in Adobe Software
- Voor het aanleveren van een PDF bestand kijk hierboven bij "PDF bestand aanleveren"

Meer informatie over Illustrator:
Help Adobe Illustrator


Adobe Photoshop drukwerk

7. Adobe Photoshop of TIFF bestand aanleveren:

Voor de Photoshop gebruiker vanaf versie CS2 of hoger is het een kleine moeite om een goede PDF aan te leveren , gebruik hiervoor de standaard PDF export settings in Photoshop -> [High Quality Print] . Als u toch een zogenaamd "open" document aan wilt leveren, adviseren wij u om één laag te maken en deze op te slaan als TIFF bestand met ICC profiel. JPG-bestanden kunnen wij uiteraard ook ontvangen, maar hou er rekening mee dat de kwaliteitsinstelling op maximaal staat en incl. ICC profiel opslaan. Teksten worden in deze instellingen minder scherp.

- Denk aan de afloop van 2 mm rondom, CMYK kleuren en de juiste resolutie van 300 dpi
- Selecteer bij "Bewerken" -> "Kleurinstellingen..." het bijgeleverde "
ISOCoated_V2_300_ECI.icc" profiel bij CMYK
- Voor het aanleveren van een PDF bestand kijk hierboven bij "PDF bestand aanleveren"

Meer informatie over Photoshop:
Help Adobe Photoshop

 

Disclaimer